måndag 1 februari 2016

Glutenfria fullkornsfrallor!

Det här receptet hittade jag häromdagen! Det blev riktigt fina frallor som smakar bröd!
Använd exakta mått!!
Teff är ett sädesslag från Etiopien och är ett slags gräs. Du hittar det i specialsortimentet eller "Jyttemjöl" på den glutenfria hyllan.

Fullkornsfrallor med teff (glutenfritt, mjölkfritt, vegan)

ca 10 st

  • Jytteteff7,5 dl ljummet vatten, ca 25-30°C
  • 2 msk olja, tex rapsolja eller smält kokosolja
  • 25 g jäst
  • 1,5 msk honung eller agave (uteslut eller tillsätt mer efter smak)
  • 0,5 dl linfrön
  • 2,5 dl glutenfria havregryn eller hirsflingor
  • 3,5 msk t.ex. “fiberHusk”  eller “Psyllim men då ska det vara finmalt!
  • 0,5 dl nyponskalmjöl
  • 5 dl Teffmjöl
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk brödkryddor (kan uteslutas)
Gör så här:
Blanda ut jästen i vattnet tillsammans med olja och honung. Blanda alla torra ingredienser för sig och tillsätt till degvätskan. Vispa med en gång (utan att vänta) hastigt ihop med en ballongvisp eller slev till en jämn smet. Smeten sväller inom några minuter till en deg. Låt degen stå i 10-15 minuter. Forma frallor med lätt fuktade händer och placera ut på en plåt täckt med bakplåtspapper. Pudra lite extra mjöl över och täck med en bakduk. Låt stå och jäsa i 75-90 min. Tills att frallorna har jäst klart. Glutenfritt bröd jäser upp ca 30-50 %, inte till dubbel storlek som vetebröd. Grädda i mitten av ugnen i 225°C i 25 minuter. Låt svalna helt på galler innan de skärs upp.
Frys in frallorna i halvor så passar de alldeles lagom att tina i brödrosten!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar